Katedrálu sv. Václava rozezněly varhany

18.12.2022

V pátek 16. prosince rozezněl katedrálu svatého Václava varhany. Adventní koncert každoročně pořádá Nadace Bezpečná Olomouc a nejinak tomu bylo i letos. Cílem bylo zpříjemnit občanům města předvánoční shon, a to se snad podařilo. Kostel byl plný, děkujeme za účast.

V hlavní roli koncertu se představil známý varhaník a olomoucký rodák Karel Martínek a sopranistka Marie Štěpánová.

Čerstvý sníh dodal správnou vánoční atmosféru

Program

➤ F. Couperin: Offertoire sur les grands jeux

➤ B. Martinů: Píseň nábožná

➤ C. Saint-Saëns: Ave Maria

➤ E. Gigout: Minuetto – Toccata

➤ M. Lorenc: Ave Maria

➤ A. Vivaldi: Domine Deus

➤ J. Alain: Visutá zahrada – Litanie

➤ W. Gomez: Ave Maria

➤ A. Vivaldi: Linguis favete

➤ K. Martínek: Improvizace na Magnificat

➤ E. Morricone: Nella Fantasia

➤ K. Martínek: Toccata

Kdo je Karel Martínek

Významný olomoucký varhaník studoval nejprve matematiku a fyziku na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého, později na Filozofické fakultě obor muzikologie. V letech 2004 - 2009 studoval v Brně hru na varhany a varhanní improvizaci. Již během studií se aktivně účastnil řady interpretačních kurzů vedených předními světovými varhaníky. Dnes Karel Martínek pravidelně spolupracuje s významnými moravskými hudebními tělesy, jako jsou Moravská filharmonie Olomouc, Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín, Akademický sbor Žerotín, pěvecký sbor Campanella ad. Natočil několik CD pro česká a americká vydavatelství a hudebně se podílel na tvorbě některých dokumentárních filmů pro Univerzitu Palackého. Vedle varhanní interpretace a improvizace se věnuje také kompozici. Kromě skladeb pro sólové varhany vytvořil několik skladeb pro klavír a díla pro sbor a orchestr, z nichž některé byly oceněny na skladatelských soutěžích. Koncertuje doma i v zahraničí.

Nadace Bezpečná Olomouc

Nadace Bezpečná Olomouc je nevládní organizace, která si při vzniku dala za cíl mimo jiné zvyšování bezpečnosti ve městě, vzdělávání policistů a strážníků, odměňování významných činů policistů i občanů či prevenci kriminality, např. v oblasti drogových závislostí či dopravy. Její preventivní projekty směřují zejména k dětem a mládeži.

Zaplněná katedrála během koncertu
Koncertní varhaník Karel Martínek

Nejnovější články

Další aktuality
Přihlaste děti do výtvarné soutěže

Přihlaste děti do výtvarné soutěže

Nadace Bezpečná Olomouc vyhlašuje již 18. ročník výtvarné soutěže pro mateřské a základní školy. Letošní ročník soutěže se zaměří na aktuální téma, kterým je bezpečí dětí v digitálním světě.

Zveme vás na adventní varhanní koncert

Zveme vás na adventní varhanní koncert

V pátek 15. prosince proběhne v katedrále sv. Vácvala tradiční varhanní koncert.

Děti si užily vernisáž svých děl

Děti si užily vernisáž svých děl

V pondělí 30. října 2023 proběhla ve Velkém freskovém sále v budově FZŠ Komenium slavnostní vernisáž a vyhlášení vítězů 17. ročníku výtvarné soutěže pro ZŠ a MŠ.