Děti se vydaly na Bezpečnou cestu do školy

28.11.2022

V neděli 18. září ožil park na Floře tradiční a oblíbenou akcí Bezpečná cesta do školy. Nabitý program i oblíbený veletrh volnočasových aktivit začal ve 13 hodin v parku u pavilonu H. Šestnáctý ročník Bezpečné cesty do školy nabídl hry, soutěže o hodnotné ceny, tradiční i méně tradiční vystoupení v podání olomouckých zájmových kroužků, ale i celou řadu poučných zážitků.

Ty se zaměřily především na bezpečnost dětí v silničním provozu. Svou často až napínavou a nebezpečnou práci přiblížili zástupci složek záchranného integrovaného systému, jako jsou policisté, hasiči a záchranáři.

„Nechyběla prohlídka hasičské cisterny, sanitky, policejních vozů nebo laserové střelnice. To běžný člověk jen tak neuvidí a my jsme rádi, že jsme mohli názorně ukázat, co obnáší práce lidí, kteří zachraňují životy. Zajímavá nejen pro děti byla i ukázka práce kriminalistického technika,“ uvedl zakladatel Nadace Bezpečná Olomouc Ivan Langer.


Policejní technik

Ale to zdaleka nebylo všechno. Zástupci Městské policie Olomouc s sebou vzali tzv. opilecké brýle, s kterými si zájemci prošli připravenou dráhu, a odstrašující byla i simulace požití drog. Hasiči zase názorně ukázali vyprošťování z havarovaného vozidla.

Opilecké brýle
Ukázka vyprošťování z havarovaného auta

Na Floru přijel také Český kynologický svaz se svými čtyřnohými pomocníky, kteří všem přítomným ukážou dokonalou poslušnost. Paragáni z Hanáckého paraklubu zase předvedou seskok padákem a zástupci zdravotnické školy vysvětlí základy první pomoci.

Součástí Bezpečné cesty do školy je také veletrh volnočasových aktivit, který dětem i rodičům představí zájmové kroužky v Olomouci. Vstup na akci je volný a v případě nepříznivého počasí se program přesouvá do pavilonu výstaviště. 

Každoroční rodinná akce

Bezpečná cesta do školy dnes patří k tradičním rodinným akcím v Olomouci. Cílem je naučit děti všímat si okolí, vnímat dopravní prostředí a orientovat se v něm, vytvořit správné návyky při pohybu na silnicích a v dopravě, seznámit je s možným nebezpečím a rizikovými oblastmi a vést je k opatrnosti. Výsledkem toho všeho by mělo být výrazné snížení počtu dopravních nehod s účastí dětí. Právě proto dostala akce název Bezpečná cesta do školy.

Nejnovější články

Další aktuality
Přihlaste děti do výtvarné soutěže

Přihlaste děti do výtvarné soutěže

Nadace Bezpečná Olomouc vyhlašuje již 18. ročník výtvarné soutěže pro mateřské a základní školy. Letošní ročník soutěže se zaměří na aktuální téma, kterým je bezpečí dětí v digitálním světě.

Zveme vás na adventní varhanní koncert

Zveme vás na adventní varhanní koncert

V pátek 15. prosince proběhne v katedrále sv. Vácvala tradiční varhanní koncert.

Děti si užily vernisáž svých děl

Děti si užily vernisáž svých děl

V pondělí 30. října 2023 proběhla ve Velkém freskovém sále v budově FZŠ Komenium slavnostní vernisáž a vyhlášení vítězů 17. ročníku výtvarné soutěže pro ZŠ a MŠ.