Děti se vydaly na Bezpečnou cestu do školy

28.11.2022

V neděli 18. září ožil park na Floře tradiční a oblíbenou akcí Bezpečná cesta do školy. Nabitý program i oblíbený veletrh volnočasových aktivit začal ve 13 hodin v parku u pavilonu H. Šestnáctý ročník Bezpečné cesty do školy nabídl hry, soutěže o hodnotné ceny, tradiční i méně tradiční vystoupení v podání olomouckých zájmových kroužků, ale i celou řadu poučných zážitků.

Ty se zaměřily především na bezpečnost dětí v silničním provozu. Svou často až napínavou a nebezpečnou práci přiblížili zástupci složek záchranného integrovaného systému, jako jsou policisté, hasiči a záchranáři.

„Nechyběla prohlídka hasičské cisterny, sanitky, policejních vozů nebo laserové střelnice. To běžný člověk jen tak neuvidí a my jsme rádi, že jsme mohli názorně ukázat, co obnáší práce lidí, kteří zachraňují životy. Zajímavá nejen pro děti byla i ukázka práce kriminalistického technika,“ uvedl zakladatel Nadace Bezpečná Olomouc Ivan Langer.


Policejní technik

Ale to zdaleka nebylo všechno. Zástupci Městské policie Olomouc s sebou vzali tzv. opilecké brýle, s kterými si zájemci prošli připravenou dráhu, a odstrašující byla i simulace požití drog. Hasiči zase názorně ukázali vyprošťování z havarovaného vozidla.

Opilecké brýle
Ukázka vyprošťování z havarovaného auta

Na Floru přijel také Český kynologický svaz se svými čtyřnohými pomocníky, kteří všem přítomným ukážou dokonalou poslušnost. Paragáni z Hanáckého paraklubu zase předvedou seskok padákem a zástupci zdravotnické školy vysvětlí základy první pomoci.

Součástí Bezpečné cesty do školy je také veletrh volnočasových aktivit, který dětem i rodičům představí zájmové kroužky v Olomouci. Vstup na akci je volný a v případě nepříznivého počasí se program přesouvá do pavilonu výstaviště. 

Každoroční rodinná akce

Bezpečná cesta do školy dnes patří k tradičním rodinným akcím v Olomouci. Cílem je naučit děti všímat si okolí, vnímat dopravní prostředí a orientovat se v něm, vytvořit správné návyky při pohybu na silnicích a v dopravě, seznámit je s možným nebezpečím a rizikovými oblastmi a vést je k opatrnosti. Výsledkem toho všeho by mělo být výrazné snížení počtu dopravních nehod s účastí dětí. Právě proto dostala akce název Bezpečná cesta do školy.

Nejnovější články

Další aktuality
Zveme vás na adventní varhanní koncert

Zveme vás na adventní varhanní koncert

V pátek 15. prosince proběhne v katedrále sv. Vácvala tradiční varhanní koncert.

Děti si užily vernisáž svých děl

Děti si užily vernisáž svých děl

V pondělí 30. října 2023 proběhla ve Velkém freskovém sále v budově FZŠ Komenium slavnostní vernisáž a vyhlášení vítězů 17. ročníku výtvarné soutěže pro ZŠ a MŠ.

Známe vítěze výtvarné soutěže

Známe vítěze výtvarné soutěže

Nadace Bezpečná Olomouc odhalila vítěze 17. ročníku výtvarné soutěže pro MŠ a ZŠ. Letos dorazilo celkem 125 výtvarných děl, která hodnotila porota sestavená z výtvarných pedagogů, didaktiků a umělců. Tématy byly bezpečnost ve městě, bezpečí života a ochrana přírody. Kromě hlavních cen porota udělila i čestná uznání.